Sfeerbeeld voor header

Verdedigd schieten F-categorie niet meer van toepassing

24-09-2014

Op de kNKV-site worden de laatste regels toegelicht ten aanzien van 4Korfbal. Wij plaatsen ze ook nog een keer voor de Blauw-Wit leden.

Eerder dit jaar is de nieuwe korfbalvorm 4Korfbal geïntroduceerd. Dit nieuwe spel, waarbij vier tegen vier wordt gespeeld, is met ingang van seizoen 2014/2015 ingevoerd bij de E- en de F-jeugd. Een gevolg daarvan is dat bij de F-categorie § 3.6n van de Officiële spelregels (verbod om in verdedigde positie te schieten) niet meer van toepassing is. In veel wedstrijden is te zien hoe door deze nieuwe spelregel meer doelpunten vallen en meer spelplezier beleefd wordt.

Een ander positief punt van deze aanpassing is dat kinderen gaan leren de bal te onderscheppen en hun uiterste best gaan doen om schieten te voorkomen. Het kan voorkomen dat je tegen een team komt te spelen waarin een lange speler veel doelpunten maakt vanuit een statische positie onder de korf. Lengte is in korfbal altijd een voordeel, maar kan ook bestreden worden. Omdat veel spelers vorig jaar wel met verdedigd schieten gespeeld hebben en coaches niet anders gewend zijn, worden nog niet alle oplossingen gevonden.

Enkele mogelijkheden om hier mee om te gaan zijn:

-          Proberen het schot te blokken
-          Proberen het aanpassen van de speler onder de korf te voorkomen
-          Jouw langste jongen/meisje tegen die lange jongen, of dat lange/meisje laten spelen
-          Je beste speler/speelster tegen die lange jongen, of dat lange meisje laten spelen
-          Iedereen mee laten vangen, zodat de kans groot wordt na één schot in balbezit te komen

Probeer verdedigen vooral te ontwikkelen vanuit onderscheppen. Het woord afpakken werkt vaak verhelderend. De hoofdbedoeling, scoren voorkomen, is minder geschikt voor het met korfbal beginnende kind. Zie ook de uitleg hierover in het trainersboek ‘Eenvoudige korfbalvormen’ dat bij de opleiding KT2 gebruikt wordt.

E-categorie
Er is enige verwarring ontstaan over de uitdrukking ‘de intentie hebben om te verdedigen’. Hiermee wordt bedoeld: de intentie om het schot te voorkomen, op correcte wijze te blokken.

De 4 voorwaarden zijn:

-          Binnen armlengte van de aanvaller, zodat hij/zij in staat is de borst van de aanvaller aan te raken
-          Gezicht naar de tegenstander gericht
-          Dichter bij de paal dan de aanvaller
-          Bewust proberen het schot te blokkeren

 

In de E-categorie dient dus alleen voor verdedigd schieten te worden gefloten als aan alle vier de voorwaarden wordt voldaan, zoals dat ook voor alle andere klassen in het korfbal geldt.

AKC Blauw-Wit

Accommodatie
Joos Banckersweg 18A
1056 EP Amsterdam
Tel: 020-6160894

Secretariaat
Nick Kool
Jan van Galenstraat 285 I
1056 CA Amsterdam

Link naar http://blauwwit.sponsor-online.nl/ Link naar knkv Link naar korfballeague Link naar korfbalTV Link naar twitter

Link naar FutureTuin
Link naar Marcanti
Link naar J&P Installatie & Loodgietersbedrijf