Sfeerbeeld voor header

Jeugdscheidsrechters opgelet!!

19-08-2014

Na een zonnige vakantie druppelen we letterlijk weer binnen bij onze mooie vereniging. Er is nogal wat veranderd. Het meest in het oog springt natuurlijk ons nieuwe blauwe veld. Maar ook niet onbelangrijk is de invoering van het 4korfball. Onze F- en E-ploegen zullen hier vanaf dit seizoen mee te maken krijgen. Het doel van deze spelvorm is om korfbal aantrekkelijker te maken voor de jongste jeugd en om kinderen langzaam te laten groeien naar de sport zoals we die kennen.

Uiteraard willen wij ook dat onze scheidsrechters goed geïnformeerd zijn over de nieuwe spelvorm. Er zijn nogal wat wijzigingen in de spelregels.

Veranderingen in de F-jeugd

Bij de F-jeugd wordt de verdedigd-regel afgeschaft en mogen jongens en meisjes elkaar gaan hinderen. Nu kan er veel meer geschoten worden en dat levert veel meer doelpunten op. Daarnaast worden kinderen gestimuleerd om de bal te veroveren, in plaats van alleen hun tegenstander in de gaten te houden.

Een tweede wijziging in de spelregels. Je kent het vast wel: een speler is bang om de bal fout te plaatsen en houdt daarom de bal heel lang vast. Alle kinderen staan nu stil en raken in de wedstrijd verveeld. Dat is nu over. Kinderen mogen maximaal tien seconden de bal vasthouden. De scheidsrechter telt rustig af en beloont een goede worp.

De twee laatste wijzigingen zijn de verdeling van jongens-meisjes en het invoeren van de super-speler. Een team mag alleen spelen als er minimaal één meisje in het veld staat. Dit is om te voorkomen dat verenigingen sterke jongens teams gaan opstellen.

De super-speler is in het leven geroepen om de verschillen kleiner te maken. We hebben allemaal weleens meegemaakt dat een team veel sterker was dan het andere team. Onze E3 wist vorig jaar eens met 16-0 te winnen! Met de invoering van een extra speler voor de verliezende partij krijgen zij meer overwicht en wordt de uitdaging voor het sterkere team ook groter. Bij een verschil van drie doelpunten of meer mag een super-speler worden ingezet. Wordt het verschil twee of minder, dan moet hij of zij er weer uit.

Veranderingen E-jeugd

De E-jeugd speelt vanaf volgend seizoen alleen nog maar 4korfball. De opzet hiervan is om een echte tussenstap te creëren naar het 8korfbal. De verdedigd-regel wordt weer ingevoerd, maar nu hebben kinderen in de F-jes leren verdedigen zoals het echt moet. Een voorwaarde is namelijk dat een verdediger de bal probeert te blokkeren. Met de invoering van de verdedigd-regel komt ook de sekse verdeling weer terug. Hierdoor is het niet meer mogelijk om een super-speler in te zetten.

De regel dat de spelers de bal maximaal tien seconden vast mogen houden geldt ook voor de E-jeugd. De scheidsrechter telt rustig af en motiveert om te gooien.

Wij hopen dat de regels duidelijk zijn. Als jullie vragen hebben, zijn we altijd ergens bereikbaar. Wil je graag gaan fluiten of juist meer wedstrijden fluiten dan je vorig seizoen al deed. Schroom dan niet om ons te bellen!

Namens de Jeugdcommissie,
Stephan Evertsen

AKC Blauw-Wit

Accommodatie
Joos Banckersweg 18A
1056 EP Amsterdam
Tel: 020-6160894

Secretariaat
Nick Kool
Jan van Galenstraat 285 I
1056 CA Amsterdam

Link naar http://blauwwit.sponsor-online.nl/ Link naar knkv Link naar korfballeague Link naar korfbalTV Link naar twitter

Link naar DeltaSafe Groep
Link naar VHC Jongens
Link naar J&P Installatie & Loodgietersbedrijf